A B C D E F G H I J  K  L M N O P Q R S T U V W X Y Z
CONTACT!

URL: www.koelmusic.nl
EMAIL: info@koelmusic.nl

KOEL

 
115. Koel
BIO .
 
Frans Brand (bas/zang)
Steffen Vogelezang (gitaar/zang)
Anthony Blom (drums)
Maarten de Krosse (toetsen/zang)
Janco van der Kaaden (percussie/zang)

Met Koel heeft Nederland er een eigenzinnige reggaeband bij. En tevens een band met een duidelijke voorliefde voor liedjes in de ‘moers taal’. Volgens zanger/bassist Frans Brand ligt de oorzaak daarvan in de jaren 80: “Toen had je veel Nederlandstalige bands als Toontje Lager, de Frank Boeijen Groep en natuurlijk Doe Maar”. Vooral laatstgenoemde maakte destijds veel indruk. “Waarom niet schrijven in een taal die je machtig bent? Het is een tijd niet in zwang geweest, maar het mag tegenwoordig weer!”

De naam is gevallen: Doe Maar. Nederreggae wordt al snel in verband gebracht met die ooit zo enorm populaire band. Maar Koel hoopt dat de vergelijking niet al te vaak gemaakt zal worden. “We zijn inmiddels 25 jaar verder en we doen hele andere dingen,” aldus gitarist Steffen. Okay, Koel zingt ook in het Nederlands en speelt dan wel reggae, maar is hoorbaar beïnvloed door hedendaagse pop en alternatieve rock. De muziek oefent hierdoor een grote aantrekkingskracht uit op uiteenlopende mensen van verschillende leeftijden en achtergronden. Zo werd een nummer van Koel, ‘De Ommezwaai’, tijdens de laatste verkiezingen zelfs door de SP opgepikt. “Uiteindelijk hoop je dat mensen je liedjes meezingen, dat ze ervan opknappen, er iets mee kunnen.”

Het verhaal van Koel is bijna onwerkelijk. In februari 2006 stuurt Frans een thuis gemaakte demo met twee eigen liedjes op naar studio Zeezicht en hij hoopt op een positieve reactie. En inderdaad: binnen 3 dagen belt eigenaar/producer Rob van Donselaar hem al op. Hij is onder de indruk van de demo en nodigt de band uit voor een kennismakingsgesprek; hij wil de band graag tekenen op zijn label Who’s Next Records. Er is echter een klein probleem: er is nog geen band. Een paar dagen later echter is Koel een feit, waarna het inmiddels tot vijf man uitgegroeide gezelschap naar Studio Zeezicht vertrekt voor een tweede gesprek. Daarna gaat alles heel snel. Er worden nieuwe liedjes geschreven, er wordt veel en lang gerepeteerd en er wordt gedroomd. Uiteindelijk neemt Koel eind 2006 de eerste tracks op als voorbode van een volledig album.

De eerste muzikale kennismaking van het publiek met Koel is de single ‘Sterf De Moord’ die alleen te downloaden zal zijn van het internet. Daarna volgt het aanstekelijke ‘Meisje Van De Bakker’, een loom liedje dat je na een keer luisteren mee neuriet. Misschien wel het nazomerliedje van 2007...
REACTIE .
 
 Naam:
 Reactie: